Natūralus rauginimas
ISBN kodas: 9786099557137, EAN kodas: 9786099557137
SKU: 000000000002174364, ISBN kodas: 9786099557137, EAN kodas: 9786099557137, Puslapių skaičius: 236, Viršelio tipas: Kietas, Spalvingumas: Spalvotas, Originalo kalba: Lietuvių, Leidimo metai: 2017-10-31, Formatas: 25x20x2,5, Leidykla: Dvi Tylos, UAB
Apie prekę
Pasaulyje išpopuliarėjus rauginimui
kaip sveikam, natūraliam ir vertingam maisto apdorojimo būdui, rauginimo
banga po truputį pasiekė ir Lietuvą. Tai pirma lietuviška knyga, skirta
natūraliam rauginimui, kitaip vadinamam „laukine fermentacija“ (wild
fermentation). Lietuvoje rauginimo tradicija niekada nebuvo nutrūkusi, mes
visą laiką valgėme raugintus kopūstus ir agurkus, raugintą ruginę duoną,
rūgpienį, girą ir visi šie produktai buvo savaime suprantami, tik gal
pernelyg įprasti ar per paprasti. Ši knyga – tai bandymas pažvelgti į mums
įprastus ir paprastus dalykus kitomis akimis, rauginimą papildant
įvairesniais produktais, naudojant žoleles ir laukinius valgomuosius augalus,
kurių gausu Lietuvos pievose ir miškuose. Raugintas arba fermentuotas maistas
kaip atskira maisto grupė yra gana maistingas ir lengvai virškinamas, kadangi
rūgimo metu vykstantys biocheminiai procesai padaro maistines medžiagas
lengviau pasiekiamas žmogaus organizmui, padaugėja B grupės vitaminų ir kitų
naudingų medžiagų. Raugintas maistas taip pat kupinas gyvų pieno rūgščių
bakterijų, kurios gali prisidėti prie sklandesnio virškinamojo trakto darbo,
tokiu būdu pasitarnaujant imuninei sistemai ir bendrai organizmo būklei.
Žinoma, nereikėtų pervertinti šio maisto sveikatinimo galimybių ir geriausia
vadovautis individualia vartojimo patirtimi, bet neabejotinai vieno ar kito
rauginto produkto įtraukimas į mitybos racioną gali būti naudingas
visiems. Tuo pačiu rauginimas – kūrybiškas
procesas, atitraukiantis nuo pramoninio, perdirbto ir vienodo maisto,
stokojančio maistinių ar skoninių savybių. Gamindami maistą su bakterijų,
mielių bei vietinių laukinių augalų pagalba, mes prisidedame kurdami ir
išsaugodami unikalų maisto paveldą, susipažįstame su neaprėpiamu gyvų
mikroorganizmų pasauliu, egzistuojančiu dermėje su mūsiškiu. Šioje knygoje rasite pagrindinius
įvairių produktų rauginimo būdus ir receptus, sužinosite, kaip tuos raugintus
produktus panaudoti gaminant patiekalus. Dalis receptų parengti remiantis
senovės lietuvių patirtimi, kai kurie – žinomi pasaulyje, tokie kaip
populiarusis kombučia gėrimas, kita dalis – originalūs, kurti autorės Ievos
Šidlaitės, gyvenančios rūkų gaubiamame Slėnyje. Skaitydami šią knygą pabandykite
naujai pažvelgti į mūsų krašto rauginimo tradicijas. Tikimės, ji įkvėps
permainoms namų virtuvėje. |
tekstas šiaip sau.
nerekomenduoju už tokią kainą